Bicikli tábor

Két keréken a hegyekben: easy és hard ride
A tábor során bebarangoljuk a Görgényi-havasok északi részét, elbringázunk a kőgombákhoz. A fiatalok megismerkednek a környező havasok tavaival, szikláival és ezek élővilágával. Kipróbálhatják ügyességüket és erejüket, útközben forrásvízzel olthatják szomjukat

és erdei gyümölcsöket falatozhatnak. A tábor programja tartalmazza a strandolást, focizást, röplabdázást, és éjszakai túrára is lehetőség nyílik. Amennyiben a csapatban vannak tapasztaltabb kerékpárosok, "extrém" hegyi kerékpározáson vehetnek részt. A tábort elsősorban csillagtúrás rendszerben szervezzük, tehát az elszállásolás mindig a Farkaslakban történik.

Bicikli tábor rövid programja:

Kérjük a szülőket, hogy gyerekeikkel 17.00 és 18.00 óra között érkezzenek a Farkas-lak turistaházhoz, utolsó nap, távozáskor 14.00 és 15.00 óra között várjuk vissza a szülőket. A szobákba való elrendezés után ismerkedő játékok következnek, amit a vacsora követ. Evés után folytatjuk az esti programot interaktív játékokkal.

Az elkövetkezendő napokban a fő tevékenység a kerékpározás. A rövid- és hosszútávú túrákat megelőzi az elméleti óra műszaki bemutatóval, ahol a gyerekek megtanulják, hogy mit kell tenni útközben egy esetleges meghibásodás esetén, hogyan kell belső illetve külső gumit cserélni, fék és teleszkóp használata, mire jók a váltók és hogyan használjuk a legeredményesebben, hogyan kell felmenni a hegyre, majd biztonságosan leereszkedni, milyen fontos kellékeket kell magunkkal vinni biciklitúra során.

A tábor ideje alatt felkészülnek a Kelemen-havasokban történő túrára, amit megelőz egy rövidebb változat a Görgényi-havasokban, az 1173 m-en található Kőgombákig. A 10 km-es út nem megterhelő, könnyebb terepet jelent, csak az utolsó 2 km nehezebb. A Mogyorós patak mentén vezet az utunk felfele a Kőgombákhoz, a lefele vezető úton a gerinc mentén ereszkedünk le, érintve a maroshévizi sípályákat. A 20 km-es biciklitúra alapján a további hatékony tekerés érdekében a táborozókat két csoportra osztjuk: kezdők és haladók szintjére. Másnap rövidebb biciklitúra következik a környéken, helyi jellegzetességek meglátogatása, mint pédául a termálvízesés vagy a Szent Illés kolostor. A fizikai megterhelés mellett fontos a pihenés, lazítás is, ezért délután, hogyha az idő is engedi a gyerekek megtapasztalhatják, milyen a Maros selymes vizében úszkálni.

Következő nap egyszerre indulunk a Kelemen-havasokba, fő célunk: eltekerni a Jézer tóig. A kezdő csoportnak 40 km-t kell megtennie, míg a haladókra 60 km hosszúságú út vár. Ezért egy idő után a két csoport külön utakon folytatja: a kezdők a Lomás patak mentén haladnak a kijelölt tisztásig, míg a haladók a Jézer tóig tekernek, amely része a Kelemen-havasok Nemzeti Parknak. Falatozás következik a hegyen, majd pihenő után kezdetét veszi az ereszkedés. A fáradalmak kipihenése után utolső előtti nap strandra megyünk, majd este következhet a jól megérdemelt buli. Utolsó napra nem marad más, mint a kiértékelés, majd ebéd után, 14.00 és 15.00 között várjuk a szülőket a gyerekek után.

Miért is jó a kerékpározás?

A biciklizés az egyik legjobb módja annak, hogy megőrizzük egészségünket, egyszerre támogatjuk vele testünket és lelkünket. A kerékpározás szervezetre gyakorolt pozitív hatásai közül megemlíthetjük az állóképesség javulását, fejlődik az izomzat, a tüdő kapacitása és a szívműködés. A testünk fizikai állapotával együtt az életminőség javulását is eredményezi, az aktív sportolással javul a szervezet ellenálló képessége. A biciklizéssel az alsóhát és a lábak egyszerre erősödnek, ami egyben kihat a gerinc állapotára, védelmére. A kerékpározás által nemcsak fizikailag leszünk edzettebbek, hanem javítjuk belső szerveink egészségügyi állapotát, mentálisan is felfrissülünk egy kiadós tekerés után. Gyönyörködhetünk a tájban és megtapasztalhatjuk a szabadság érzését, ami a mozgás örömével együtt felszabadultabbá és feszültségmentessé válunk.

A bicikli táborban a változatos terepen való tekerésen kívül a gyerekek megtanulják és gyakorlatban alkalmazhatják a kerékpár alapszintű szervízelését, akik megfelelő tapasztalattal és speciális biciklivel rendelkeznek, kipróbálhatják az extrémebb pályákat is. A downhill a hegyikerékpár sport extrém ága, ahol technikás, kövekkel, ugratókkal, letörésekkel tarkított, erősen lejtős terepen kell bringázni, ezért oktatóink gondoskodnak arról, hogy a táborozók elsajátítsák a biztonságos ereszkedést. Az extreme ereszkedés során a hajtókar párhuzamos a földdel, miközben nem hajtunk és egy újjal tartjuk a féket.

Ezt a tábort 10 éves kortól ajánljuk olyan gyerekeknek, akik rendszeresen mozognak, kerékpároznak, szeretnek kint lenni a friss levegőn, nem riadnak vissza az erdei utaktól és szeretik a kihívásokat. A Görgényi- illetve Kelemen-havasokban történő tekerés által kitartóbbak lesznek, nő a teherbíró képességük, felszabadulttá válnak. Célunk a biciklizés megszerettetése változatos terepen ezáltal kinevelni egy olyan nemzedéket, akik tudatosan használják a kerékpárt környezetünk védelmének érdekében.

Tábor infó

Elszállásolás:

A Farkas-lak turistaházban, 7 hálószoba, vendeglő, fürdőszoba, fürdődézsa, játszótér, tiroli

Étkezés

Reggeli, ebéd, vacsora (tea, forrásvíz)
Étkezések közt gyümölcsöt szolgálunk fel.

Oktatók száma: 3

Szállítás

Szülők kell biztosítsák.

Szükséges kellékek

- Bicikli (bérlés: 400 lej/tábor)
- Bicikli sisak
- Gumi belső
- Bicikli pompa
- Bicikli szerelő szett (opcionális)


Extrém

Sportos

Kreatív

Nehézség

időpontok, ár

Korosztály: 10-18

kedvezmények

 

10%-os testvérkedvezmény

* A testvérkedvezmény egy táboron belüli iratkozás esetén érvényes
** A kedvezmények nem adódnak össze!


Beiratkozás


Képekért látogassa meg a oldalunkat!Beiratkozás a táborba