mi Nyári gyerek taborok: ijasz-lovas tabor - Hargita megye

Íjász-lovas tábor

Milyen az élet erős karokkal és fürge lábakkal?
Múltunkból eredően tudjuk, hogy lovasnomád nép voltunk, a ló és íj elengedhetetlen társa és eszköze volt ősapáinknak. A honfoglaló magyar férfinak az íj munkaeszköz volt: nemcsak

sorsdöntő csatákat nyertek meg általa, de a sikeres vadászatokhoz is egyaránt hozzájárult. Őseink kiismerhetetlen lovas harcmodora előtt az egész világ fejet hajtott és félelemmel csodálta őket.

A lovaglás élménydús tevékenység, amely ellazítja és ugyanakkor megmozgatja az izmokat, folyamatos koncentrációt igényel. Türelmet, alázatot, figyelmet tanít. Pozitív hatással van a gyerekek fizikai állapotára és szellemi fejlődésére egyaránt, kitűnően alkalmazható terápiás célokra is. A lovaglás művészet, melyet megtanulni, érezni és élvezni kiváltságos dolog. A ló és az ember harmóniájának csodálatos eredménye ez.

Az íjászat testkultúra, harci és vadász tudás. Nem utolsó sorban egy olyan tevékenység, ami a vérünkben van. A gyakorlatban a gyerekek elsajátíthatják az íjászat alapjait, elkészíthetik saját íjász kellékeiket. A tábor végén íjászversenyt is szervezünk, hogy bemutathassák a résztvevők íjász képességeiket és a legjobbak díjakkal térhessenek haza. Az íjászat a magyar ember karja!

Hagyományörző táborunknak köszönhetően a gyerekek előtt feltárul az ősi tudás, a mondák világa, amely által megtapasztalhatják milyen bátornak és erősnek lenni, milyen érzés szelek szárnyán suhanni. Hagyományaink csak úgy élhetnek tovább, ha a múltból hozott parazsat tovább tápláljuk!

Táborunkat olyan 9-18 éves gyerekeknek ajánljuk, akik szeretnének betekintést nyerni a lovaglás és íjászat rejtelmeibe. Történelem szakos kollégák és íjász oktatókkal együttműködve interaktív történelem órákon vehetnek részt, ahol nemcsak feleleveníthetik az eddig tanultakat, de új, érdekes információk is elhangzanak őseink életviteléről. Táborunk fő célja a hangyományőrzés, a megszerzett tudáson kívül olyan képességeket sajátíthatnak el, mint például a kitartás, figyelem, félelem leküzdése, bátorság, akarat, irányítás, céltudatosság, fegyelmezettség, megfelelő egyensúly.

Ijász-lovas tábor rövid programja:

A gyerekek érkezésés Maroshévízre 17-kor várjuk, a Farkas-lak turistaházhoz. A szobákba való elrendezés után ismerkedő játékok következnek, amit a vacsora követ. Evés után folytatjuk az esti programot, interaktív játékokat. Az elkövetkezendő napokban a fő tevékenység az íjászat és lovaglás lesz, melynek helyszíne 3 km-re található a Farkas-lak turistaháztól, az alaptábortól. Ebédig lovaglással és íjászattal töltjük az időt, 3 csoportra osztva a gyerekeket. Körforgásszerűen vesznek részt a csoportok kézműves tevékenységen, - ahol íjászkellékeket készítenek – lovagláson és íjászaton. Első alkalommal tudásszinttől függetlenül mindenki a karámban kezdi a lovaglást szakoktatók jelenlétében, ami az elkövetkezendő napokban változhat a kis lovaglók teljesítményétől, haladási szintjüktől függően. Akárcsak a lovaglásnál, az íjászatnál is az alapoktól kezdik a tanulást, haladva a bonyolultabb íjászfogások felé. A délutáni órákat közös játékokkal töltjük, de nem maradnak el a közös beszélgetések sem, ahol napi élményeiket, gondolataikat eleveníthetik fel a kis táborozók. A további napokban hasonló a program, újdonságnak számít a terepen történő lovaglás azok számára, akik készen állnak erre a feladatra és biztos kézzel irányítják lovaikat. Akik még bátortalanabbak, a karámban folytathatják a lovaglást, mindkét esetben szakoktatók kíséretében. A lovagló órák naponta 20-30 percet tartanak gyerekenként. Íjászkodás esetén vadászhatnak az általuk céltáblákra festett vadakra az erdőben, utolsó nap íjászversenyen vesznek részt.

Elmaradhatatlan tevékenység az egész napos strandolás, melyet másnap a hazautazás követ. A tábor csúcspontja az égig érő tűz, melyet utolsó este lobbantanak fel a kis íjászok tüzes nyilaikkal, kürt- vagy pásztorfurulya kíséretében, az estét táncmulatsággal zárjuk. Utolsó napra nem marad más, mint a kiértékelés, majd ebéd után, 14.00-kor várjuk a szülőket a gyerekek után. Íjász-lovas táborunkat bátran ajánljuk kezdő táborozóknak is, mivel a haladó- és tudásszint nem kizáró jellegű.

Tábor infó

Elszállásolás:

A Farkas-lak turistaházban, 7 hálószoba, vendeglő, fürdőszoba, fürdődézsa, játszótér, tiroli

Étkezés

Reggeli, ebéd, vacsora (tea, forrásvíz)
Étkezések közt gyümölcsöt szolgálunk fel.

Oktatók száma: 3

Szállítás

Szülők kell biztosítsák.

Programok

Lovaglás, íjászat, íjászfelszerelés keszítése

 

Szükséges kellékek

- íjász védőfelszerelés: tab, alkarvédő (opcionális)
- saját íj (opcionális)
- nyílvesszőt nem kell hozni
- lovagló nadrág (hosszúnadrág)
- gerincvédő (opcionális)


Extrém

Sportos

Kreatív

Nehézség

időpontok

 

kedvezmények

 

10%-os testvérkedvezmény

* A testvérkedvezmény egy táboron belüli iratkozás esetén érvényes
** A kedvezmények nem adódnak össze!


Támogató:

Beiratkozás


Képekért látogassa meg a oldalunkat!

Beiratkozás a táborba