Túlélő tábor

Maroshévízi kiképző vakáció
Túlélni, de hogyan? Valószínűleg sosem fogsz olyan helyzetbe kerülni, amikor túlélési technikákat kell bevetned, de mi van ha mégis? Tudod mit kell tenned, ha eltévedsz az erdőben? Hogyan tovább, ha rádesteledik? Mi ehető az erdőben? Hogyan küzd le az akadályokat?

Mit kell tenni, ha valaki eltéved az erdőben? Hogyan használjunk iránytűt? Milyen ehető ételt és innivalót rejt az erdő? Hogyan küzdjük le félelmeinket a sötét ismeretlennel szemben? Számtalan kérdés merülhet fel bennünk, ha kirándulni megyünk a hegyekbe. Általában nem is gondolnánk egy-egy hosszabb túra alkalmával, hogy akár az is megtörténhet, hogy egy éjszakát muszáj a csillagos ég alatt töltenünk….Ilyenkor nincs is fontosabb nyugalmunk megőrzésénél, érzékszerveinket kiélesítve a legjobb tudásunkat segítségül hívva nem átvészelni, hanem átélni ezt a nem mindennapi éjszakát. Ezekre tanítanak meg a profik. A túlélő tábor lényege elsajátítani azt a tudást, ami nevel, megerősít és bármilyen élethelyzetben önbizalmat ad. Ezen kívül jól szórakozol és talán életre szóló barátságokra teszel szert. A túlélő tábort első sorban olyan gyerekeknek ajánljuk, akiknek már nem újdonság a táborozás és szívesen kipróbálnának valami újat. Előnyt jelent ilyenkor a rendszeres testmozgás, sportolás, természetjárás, mivel több kilométer megtételéről van szó – természetesen gyalog. A tábor ideje alatt a gyerekek nemcsak edzettebbek lesznek, hanem kitartóbbak, céltudatosabbak, szorgalmasabbak is. Megtanulnak hatékonyan együttműködni nagy illetve kis csoportokban, alkalmazkodni és fegyelmezettnek lenni.

Túlélő tábor rövid programja:

A gyerekek a táborvezetők kíséretében indulnak vonattal a nagy állomásról, Marosvásárhelyről 14.30-kor, amit megelőz egy 13.45-kor történő gyülekező. Az érkezés Maroshévízre 17.30-kor lesz, amit 20 perces gyaloglás követ a Farkas-lak turistaházhoz. Marosvásárhelyen kívüli települések esetén kérjük a szülőket, hogy gyerekeikkel 17.00 és 18.00 óra között érkezzenek a Farkas-lak turistaházhoz, utolsó nap, távozáskor 13.00 és 14.00 óra között várjuk vissza a szülőket. A szobákba való elrendezés után ismerkedő játékok következnek, amit a vacsora követ. Evés után folytatjuk az esti programot, interaktív játékokat. Az elkövetkezendő napokban a fő tevékenység a túrázás, gyaloglás lesz, ezért második nap a környéket járjuk be (6 km) megismerve egymás teherbíró képességét, gyaloglási ütemét. Ebéd után a rövid ismertetőt követően közösen becsomagolunk, vigyázva arra, hogy semmi fontos ne maradjon otthon, majd felkészülünk a másnap induló gyalogtúrára. A Kelemen-havasokban történő túra első napján terepjáróval megteszünk 25 km-t, majd a Kis-Csika és a Kis-Lomás patakok találkozásánál megállva fontos információk hangzanak el a vízről, a tisztaságáról, ihatóságáról. Ezután következik az 5 km-es gyalogtúra: utunkat észak felé vesszük a Kis-Lomás patak mentén. 4 km megtétele után átmegyünk a pallón, ezt követően a terep egy kicsit nehezebbé válik, az utolsó 1 km-t meredek emelkedőn tesszük meg. A táborhelyhez megérkezve csoportokat alkotunk, minden csoport külön feladatot kap: az egyik a táborépítésért felelős, a másik a főzésért és annak előkészítéséért, míg a harmadik csoport fát gyűjt egész éjszakára elegendően. Miután mindenki megtalálta a helyét és ebédeltünk, meglátogatjuk a közelben lévő Kis-Lomás vízesést, a tisztáson falatozhatunk az elénk táruló kincsekből: áfonyából, tőzegáfonyából, szamócából és málnából. Visszatérve a táborhelyszínre, megkezdődnek az esti előkészületek: őrszemek beosztása, vacsora előkészítése. Az éjszaka ideje alatt felnőtt jelenlétében csoportok őrködnek felváltva a tüzet táplálva.

Másnap 18 km gyalogtúra vár ránk, ezért korán, reggelizés után tábort bontunk, csomagolunk és utunkat a 2021 m-en lévő Rekettyés-csúcs irányába vesszük, ami 5 km-es távolságot jelent. Az első 2 km után kiérünk a fenyőerdő határhoz, ahonnan átveszi a szubalpesi növényzet a területet. Itt találhaó a Lomás-patak forrásvidéke, ahol utoljára tölthetjük meg kulacsainkat friss forrásvízzel. Az utolső 3 km-et belépve a Kelemen-havasok nemzeti parkjába őshonos cibória fenyők, borókás és kúszófenyők közt tesszük meg. Felérve a Rekettyés-csúcsra, az ezeréves határ mentén lenyűgöző kilátásban lesz részünk: vulkanikus eredetét igazolva elénk tárul a 10 km-es átmérőjű Kelemen-kráter, amely a legnagyobb a Keleti-Kárpátokban. Továbbá láthatjuk még a Dorna és a Maros völgyét, valamint a Román Negoj néven ismert kénbányát, melynek a Csokoládépalota néven ismert termét tönkretették a hiábavaló bányászattal.
A pihenő után kezdetét veszi a 3 km-es ereszkedés a Jézer-tóhoz, melynek környéke természetvédelmi területté van nyilvánítva és része a Kelemen-havasok Nemzeti Parkjának, ahol olyan különleges növények vannak, mint a havasszépe (rhododendron) vagy a kikerics és a szőrfű. A Jézer-tó jégkorszaki eredetű tó, 5 m mély és hőmérséklete a legmelegebb időben is csak 5 fok körüli. Régen Bánffy-tengerszemként volt ismeretes. A kisebbeket már várja a terepjáró, a nagyobbakkal leereszkedünk a Büdös-patak völgyéből a Lomás-patak völgyébe, túránk kiinduló pontjához. A hazatérést estebéd követi, majd a több napos gyaloglást utolsó előtti nap strandolással koronázzuk meg, amit az est fénypontja , a buli követ. Utolsó napra nem marad más, mint a kiértékelés, majd ebéd után, 14.25-kor a vonattal visszaindulunk Marosvásárhelyre. Az érkezés este 18.15-re várható a nagy állomásra.
A Kelemen-havasokban való gyalogtúra összesen 23 km hosszú, fokozatosan haladva 700 m-ről 2021 m-re. Túrabakancs kötelező.

Túravariánsok:
1. Második nap a táborhelytől kiindulva érintjük a Jézer-tavat, felmászunk a Kelemen-forrás-tetőre, majd a Vajdáné-patak forráspontjából kiindulva beereszkedünk a szélesebb fakitermelő útra, ahol várnak a terepjárók.
2. A Lomás-patak forrásvidékétől az észak-nyugati irány felé vesszük utunkat. Kikapaszkodunk az Üllőkő-nyeregbe, majd a Transzkelemen útvonalon a Magyar Negoj nyeregbe érkezünk, ahonnan kikapaszkodunk a Magyar Negoj csúcsára, innen már csak egy félórás sétára van a Pietrosz, azaz a Nagy-Köves (2100 m), ahonnan visszatérünk a Jézer-tóhoz, ott már várnak ránk a terepjárók. Nehéz fokozat, nagy szintkülönbséggel.

Túlélő tábor 12-18 éveseknek (Haladó szint):

A haladóknak szóló túlélő tábor fő programpontja a három napos túra. A Lomás patak mentén haladunk felfele, az első állomásunk a gyönyörű látványt nyújtó Kis Lomás vízesés melletti táborozóhely. Itt építjük meg az éjszakai menedéket, tüzet gyújtunk és gulyást főzünk. Másnap a Reketyés-tető (2021 m) érintésével, a Negoj Nyereg (1703) felé vesszük az irányt. Itt, ezen a történelmi helyen, táborozunk le. Az utolsó napon, reggel célba vesszük és meghódítjuk a Kelemen-havasok legmagasabb csúcsát, a Pietrosz csúcsot (2100 m). Aztán jön a következő kihívás, a 12 Apostol sziklacsoport. Ekkor már Szucsáva megyében vagyunk. A 12 Apostol egy hihetetlen látványt nyújt. Szigorú tekintetek ügyelik a tájat. A sziklacsoportot az évmilliók szelei emberi arcokká alakították. Innen leereszkedünk Gura Haiti településre, ott megnézzük a Megalitok Múzeumát és terepjáróval visszatérünk Maroshévízre. A Kelemen-havasok az egyik legfiatalabb hegylánculat. Az utolsó vulkáni kitörés 1,8-5 millió évvel ezelőtt történhetett, ezért maga a hegy és környéke egy hatalmas lávakőzeten található. E havasok valamikor Erdély és Moldávia határát képezték, jelenleg négy megye határa vonul itt végig: Hargita, Maros, Beszterce és Szucsáva. (lehetséges túra változat: Kolibica tónál indul a tábor, első nap csonakkal átkelünk a tavon és nekiindulunk a Besztercés-csúcs meghodításának, a Besztercés patak völgyében verünk tábort. Második nap felmegyünk a Besztercés csúcsra, és a kis Tiha nyeregben verünk tábort. Harmadik nap megmásszuk a Pietroszt, majd a Jézer tónál vár a Jeep).

Mit tartalmaz?

Elszállásolás:

A Farkas-lak turistaházban, 7 hálószoba, vendeglő, fürdőszoba, fürdődézsa, játszótér, tiroli

 
Étkezés

Reggeli, ebéd, vacsora (tea, forrásvíz)
Étkezések közt gyümölcsöt szolgálunk fel.

Szállítás

Vonattal Marosvásárhelyről a táborba és vissza.

Programok és kellékek

 

Oktatók száma: 4
Táborvezető:
Bartha Gergely

időpontok, ár

 

kedvezmények

 

10%-os testvérkedvezmény

 

Beiratkozás


fényképek


Beiratkozás a táborba